Zákon o realitním zprostředkování vyšel ve sbírce zákonů. Od kdy bude platit?

Zákon o realitním zprostředkování vyšel ve sbírce zákonů. Od kdy bude platit?

17.2.2020 - Je to jisté, zákon platí. Protože se ale nestihlo vydat zákon ve sbírce zákonů před stanoveným datem účinnosti, bude datum účinnosti předmětem právních diskusí.

Je jisté, že nemůže být k datu uvedeném v textu zákona, tj. zpětně k 1. 1. 2020, přestože byl zákon schválen již v prosinci. Prezident ovšem podepsal zákon až 8. 1. 2020 a sbírka zákonů byla rozeslána teprve 17. 2. 2020.

Podle jednoho právního výkladového pravidla by měl zákon nabýt účinnost 3. 3. 2020, podle dalšího výkladového pravidla až 1. 7. 2020. Pro většinu povinností je stanovena lhůta počítaná od data účinnosti zákona.

Realitní makléři, kteří působili dle stávající ohlašovací volné živnosti "Výroba, obchod a služby neuvedené v příloze č. 3 živnostenského zákona" mohou na základě starého oprávnění působit i nadále a to dalších 6 měsíců. Do této lhůty musí ohlásit příslušnému živnostenskému úřadu novou vázanou živnost "Realitní zprostředkování" a doložit odbornost jedním ze způsobů uvedených v novelizovaném živnostenském zákoně.  

Zaměstnanci musí splnit podmínky nejpozději do 2 let od účinnosti zákona.

Povinné pojištění odpovědnosti musí realitní zprostředkovatel zajistit do 2 měsíců od účinnosti zákona. Další povinnosti, např. podmínky pro úschovy a informační povinnosti platí od dne účinnosti zákona. Změny však budou dopadat pouze na nové smluvní vztahy klientů s realitními kancelářemi a smlouvy uzavřené po nabytí účinnosti zákona.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila návrh novely realitního zákona. Termín se posouvá na rok 2021

 

 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy