Jak vybrat vhodnou realitní kancelář pro prodej nemovitosti

Jak vybrat vhodnou realitní kancelář pro prodej nemovitosti

2.1.2020 - V České republice působí tisíce realitních makléřů. Vybrat si tu pravou realitní kancelář znamená zbavit se většiny starostí a prodat nemovitost výhodně. Volbou špatně vybrané realitní kanceláře se ovšem může prodej řádně zkomplikovat. Jak tedy postupovat a vybrat tu nejvýhodnější?

K tomu, aby si kdokoliv založil realitní kancelář a stal se realitním makléřem, není dnes potřeba žádných zvláštních znalostí či odbornosti. Realitní činnost je stále živností volnou a nevztahuje se na ni žádný zvláštní zákon. Makléři nemusejí být pojištění k odpovědnosti za újmu a nemusejí prokazovat speciální vzdělání. To se ovšem 1. 2. 2020 změní, v platnosti bude Zákon o realitním zprostředkování, který zavádí nové povinnosti pro realitní makléře.

Najděte si webové stránky, ověřte si reference
Pokud je ve vašem okolí někdo, kdo také prodával nemovitost, zeptejte se na jeho zkušenosti – ty dobré, i ty špatné. Jestliže máte již vytipovanou realitní kancelář, oslovte její klienty. Dobrá realitní kancelář vám v tom spíš pomůže. Ovšem to stále může být málo, protože vybrat si na své webové stránky pouze kladné ohlasy, dokáže kdokoli. Pátrejte na internetu, zda se někde neobjeví kritika.

Samostatný makléř nebo realitní kancelář?
Na realitním trhu fungují malé i velké realitní kanceláře, a zároveň individuální makléři. Velká realitní kancelář má výhodu v zázemí různých odborníků, právníků, specialistů na marketing. Makléři získávají více zkušeností, mohou se školit, rozvíjet. Na druhou stranu i ve velké kanceláři se může vyskytnout nezkušený či nezodpovědný makléř. A než se na něj přijde, může způsobit právě vám starosti a škodu.

Samostatný makléř nemá zázemí takové společnosti. To však neznamená, že nemůže zajistit kvalitní prodej vaší nemovitosti. Pokud spolupracuje externě s právníky a dalšími speciality, i jeho práce může mít vysokou kvalitu. Navíc, například na menším městě, bude jeho motivace nemovitost prodat a poskytnout kvalitní služby podstatně vyšší. Jen tak si totiž udrží dobrou pověst a získá další zakázky.

Nejen výběr realitní kanceláře, ale i osoba makléře je velmi důležitá. Právě on bude jednat s potenciálními zájemci o vaši nemovitost. Pokud k němu nebudete mít důvěru, nebo si lidsky nesednete, požádejte, aby vás zastupoval někdo jiný.
 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy