Blíží se stěhování z měst na venkov?

Blíží se stěhování z měst na venkov?

13.12.2019 - Český statistický úřad vydal detailní informaci s výhledem do roku 2070, která předpokládá nejvýraznější růst počtu obyvatel ve Středočeském kraji a v Praze. Třetím nejlidnatějším by se již na počátku roku 2022 měl stát kraj Jihomoravský. Zároveň podle demografické statistiky budou mít Praha, kraje Středočeský, Jihomoravský a Plzeňský nejmladší obyvatelstvo.

Více obyvatel, větší poptávka po bydlení
Je pochopitelné, že tam, kde bude rychle růst počet obyvatel, bude také podstatně větší poptávka po nemovitostech. A tak lze předpokládat, že jejich ceny porostou, nebo se minimálně udrží na stávající úrovni. Zvláště když bude přibývat mladých obyvatel, kteří budou plánovat samostatné bydlení. Závislost cen nemovitostí na rozvoji jednotlivých lokalit je více než těsná. V lukrativních oblastech a největších městech, jako je Brno nebo Praha, nelze očekávat pokles cen ani v příštích letech.

Naopak, nejvýraznějšímu úbytku obyvatel přirozenou cestou budou v příštích letech čelit kraje Moravskoslezský a Ústecký. V průměru nejstarší obyvatele budou mít kraj Zlínský, Moravskoslezský a Olomoucký. Dá se tedy předpokládat, že v těchto lokalitách bude menší poptávka po nemovitostech a jejich ceny by mohly zůstat na stávající úrovni, eventuálně v příštích letech mírně klesat.

Vlastnické bydlení v Česku stále vede
Podle informací Českomoravské stavební spořitelny se v roce 2020 nečeká výrazný pokles cen nemovitostí. A to nejen v atraktivních lokalitách, ale ani v ostatních krajích a menších městech. Příčinou je jednak vzrůstající cena vstupů, tj. energií, materiálů a stavebních prací, ale také obliba vlastnického bydlení.

Podle informací projektu Evropa v datech touží Češi bydlet ve vlastním. To preferují občané i v dalších zemích východního bloku, jako je Polsko, Maďarsko a Slovensko. V Česku bydlí ve vlastním bytě či domě 78,5 % obyvatel, avšak v zemích Evropské unie je průměr vlastnického bydlení necelých 70 %.  V Rakousku, Německu či Švýcarsku jednoznačně vede bydlení nájemní.

Sociolog Daniel Prokop pro projekt Evropa v datech na toto téma konstatoval: "Češi mají vysokou preferenci vlastnického bydlení, která se stává sociální normou a zároveň preferovanou celoživotní investicí. Zároveň mají omezené znalosti o nájemním bydlení, se kterým si spojují negativní asociace. Nájemní bydlení si spojujeme s krátkodobými nájmy, ačkoli v zahraničí jsou běžné i dlouhodobé nájmy."

Ke stěhování z měst povede i pracovní režim
Předpokládaný nárůst obyvatel Středočeského a Jihomoravského kraje může souviset i s tím, že na vlastní bydlení v Praze a Brně mnoho mladých rodin nedosáhne. A proto se rozhodnou pořídit si vlastní bydlení mimo město, ale v dostupné vzdálenosti.

Tomu nahrává i změna v pracovním režimu mnoha organizací. Dnes ještě ne zcela běžný "home office" brzy zasáhne do mnoha oborů, zvláště v administrativě, IT a mnoha dalších. Zároveň tak firma uspoří na pracovní ploše. Blíží se doba, kdy zaměstnanec nebude mít ve firmě svůj stůl, ale bude se o něj dělit s několika kolegy. Po zbylou dobu bude pracovat doma. To, že nebude muset každý den docházet do kanceláře, jej výrazně uvolní i v životním stylu bydlení. Každodenní dojíždění mnoha lidem nevyhovuje. Ovšem jet do kanceláře třeba 2x týdně, už znamená strávit méně času na cestách a získat čas na rodinu. To znamená i možnost bydlet ve větší vzdálenosti od pracoviště, než bylo dosud běžné.

Určitě zůstane mnoho obyvatel, kteří dají přednost městskému životu. Ovšem možná postupně nastává čas, kdy se lidé budou stěhovat zpátky na venkov, za přírodou, klidnějším životem a čistým vzduchem, odkud v 90. letech jejich předchůdci hojně odcházeli.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy