Zdroj tepla. Významná informaci při koupi nemovitosti

Zdroj tepla. Významná informaci při koupi nemovitosti

9.12.2019 - Zdroj tepla a stáří technologie a otopné soustavy může mít zásadní vliv na koupi nemovitosti. Záleží totiž na tom, zda budete muset do kupovaného domu brzy znovu investovat, či nikoli. A také kolik bude třeba ročně vynaložit na vytápění.

Zdroj tepla a druh paliva
Samostatně stojící nemovitosti mají vlastní zdroj tepla. Pokud je dům vytápěn starým kotlem na uhlí, pravděpodobně brzy doslouží. Zjistěte si stáří podle dostupné dokumentace. Je-li zdroj vytápění starší než cca 12–15 let, počítejte s jeho brzkou výměnou.

Přitom takto staré kotle již nebude možné vyměnit za kotel stejné konstrukce. Vzhledem ke stávající legislativě v rámci Zákona o ochraně ovzduší jsou nové kotle sice mnohem sofistikovanější a ekologičtější, ale zároveň i díky automatizaci a dalším funkcím také podstatně dražší. Navíc počítejte s tím, že s jeho instalací mohou souviset i další stavebně-technické úpravy příslušných prostor.

Druh paliva má zásadní vliv na provozní náklady objektu i na komfort bydlení. Vytápění dřevem či uhlím je stále nejlevnějším řešením. Ovšem vyžaduje od uživatele také práci spojenou s dodávkou, uskladněním a manipulací s palivem. Vytápění elektřinou či plynem je sice pohodlnější, ale cena je vyšší.

Otopná soustava
Prohlédnout a posoudit je třeba nejen kotel, ale celou otopnou soustavu. Jaká je její životnost a zda může sloužit i tehdy, pokud se rozhodnete změnit zdroj tepla. Otopné soustavy bývají vybaveny regulační technikou, případně akumulačními nádržemi. Při koupi nemovitosti se zajímejte o princip využitého systému regulace a akumulace. Jaké prvky soustava obsahuje, kdy a jak byly instalovány.

V případě, že se rozhodujete například pro změnu kotle na uhlí za tepelné čerpadlo, vezměte si na prohlídku odborníka. Lépe posoudí, zda otopná soustava bude této změně vyhovovat či zda bude třeba výměna či jiné vícepráce.

Kvalita komínu a skladování paliva
Pokud budete zvažovat, že v kupované nemovitosti vyměníte například starý elektrický kotel za nový na tuhá či plynná paliva, bude třeba počítat s řešením kvality komína a prostor pro skladování paliv.

Zvláště u starších nemovitostí nemusí být stav komína dobrý. Při prohlídce nemovitosti si vyžádejte doklad, že byla provedena kontrola spalinových cest. Nicméně jen odborník posoudí, zda je třeba komín například vyvložkovat či jinak opravit. Může se stát, že komín vyhovuje běžným kuchyňským kamnům, ale pro instalaci krbové vložky by již nebyly spalinové cesty dostačující.

Pokud plánujete využívat pevná paliva, budete potřebovat dostatečně velký a dobře přístupný sklad. Nejlépe v bezprostřední blízkosti kotle. Jestliže dům vhodný sklad nemá, poraďte se o případném stavebně-technickém řešení.

Určitě byste v budoucnu nechtěli v mrazivých měsících absolvovat cestu napříč pozemkem s náručí dřeva či pytli s peletkami.

Při koupi nemovitosti myslete dopředu i v oblasti vytápění. Po roce 2022 se již nebudou smět používat kotle emisní třídy 1 a 2. Informace o emisní třídě kotle najdete na štítku spotřebiče. Čím vyšší třída (1-5), tím lepší a novější spotřebič. A tím také úspornější provoz.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy