Jak nejlépe předcházet vlhkosti? Dusit se nebo větrat?

Jak nejlépe předcházet vlhkosti? Dusit se nebo větrat?

28.11.2019 - Snahy o snížení tepelných ztrát vedou k omezení přirozeného větrání okny. Udusíme se v našich příliš těsných domech? Při nedostatečném větrání dochází ke zvyšování koncentrací škodlivých látek, vlhkosti a rozmnožování plísní. Větrání s dostatečným množstvím čerstvého vzduchu a s odvodem znehodnoceného vzduchu je tedy důležitým faktorem k vytvoření příznivých podmínek pro pobyt osob ve vnitřním prostoru. 

Vlhkost a CO2
Obytné prostory jsou neustále zatěžovány vlhkostí. Vzniká především vodními parami, vylučováním z lidí i zvířat, vodou z koupelny, kuchyně, na zalévání květin či při úklidu. V čtyřčlenné domácnosti jí může být až 14 litrů denně. Jestliže se nedostatečně větrá, může vlhkost přetrvávat, kondenzovat se na oknech a časem způsobovat plíseň. Proto je třeba pravidelně zajistit výměnu vlhkého vzduchu za sušší venkovní.

Vedle vlhkosti jsou pro větrací návyky rozhodující i ostatní faktory, zvláště obsah oxidu uhličitého (CO2). Každý člověk dýcháním přirozeně uvolňuje nemalé množství CO2, který je přirozenou plynnou součástí atmosférického vzduchu. Je bez zápachu a člověk nemá receptory pro detekci tohoto plynu. Avšak na vyšší koncentraci CO2 reaguje člověk ztrátou koncentrace, zvýšenou malátností a může vést až k pocitu únavy provázené například bolestmi hlavy a nevolností.

Stavební možnosti a úpravy
Běžnou součástí domácnosti je kuchyňský odsávač par a je třeba jej pravidelně používat. Ovšem významným zdrojem vlhkosti je koupelna. Optimální by bylo odvádět vzduch přímo nad zdrojem vlhkosti, tedy například nad sprchovacím koutem v horní části tak, aby se vlhkost nemohla dál šířit do prostoru.

Stejné řešení by mohlo být i u vany, aby se vlhkost při sprchování nešířila do prostoru koupelny. Odsávací ventilátor by měl být s čidlem vlhkosti, aby odsával vzduch i v době po sprchování a odvedl tak veškerou vyprodukovanou vlhkost v koupelně.

V současné době již nabízejí některé společnosti instalaci automatického systému ventilace. Jeho součástí jsou elektricky ovládaná okna se skrytými motory, které není vidět zevnitř ani zvenku. Pokud plánujete stavět nový dům, lze při vhodně naplánovaném rozložení oken v domě některými okny vzduch přivádět a jinými odvádět. K tomu lze přidat instalaci čidel koncentrace CO2, která vysílají signál elektricky ovládaným oknům, kde a kdy se mají otevřít.

Pravidelné a účinné větrání
V létě jsou lidé zvyklí mít otevřená okna mnohem častěji. Když se ochladí, mají tendenci větrat málo. Když se k tomu přidá běžná činnost domácnosti, včetně sušení prádla, vlhkost a koncentrace CO2 se podstatně zvýší. Proto je třeba dbát na správné zásady větrání.

Především v topném období nepoužívejte mikroventilaci ani větrání tzv. ventilačkami. Výhodnější je otevřít naráz všechna okna a dveře a udělat průvan, aby se vzduch ve všech místnostech rychle vyměnil. V mrazivém období je doporučená doba takového větrání 10 minut. Stěny místností se tak nestačí ochladit a po zavření oken a dveří se vzduch rychleji ohřeje.

K minimálním ztrátám tepla přispějete, když před otevřením oken ručně nastavíte termostatické hlavice topení na minimum a do původní polohy je vrátíte po zavření oken.

Větrání by v zimním období nemělo být přehnané, aby nedocházelo ke ztrátám cenné energie z vytápění a k vysoušení vnitřního ovzduší. Zároveň však nesmí být nedostatečné kvůli zdravotním rizikům všech členů domácnosti.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy