Význam architektonického vzhledu při koupi bytu

Význam architektonického vzhledu při koupi bytu

26.11.2019 - Architektura domu neznamená jen, že je dům hezký. Má třeba zdobená okna a vyleštěnou fasádu. Pokud kupujete bytovou jednotku, při první prohlídce se zaměřte na polohu celého domu a dispozice dané bytové jednotky.

Orientace nemovitosti
Zkontrolujte orientaci bytu ke světovým stranám. Pokud je byt orientovaný na více světových stran, nabídne světlo po většinu dne. Standardně se považuje za výhodné, aby obytné místnosti byly orientovány na jih, východ či západ. Jednodušší je okna ve chvílích vysokého slunečního záření zastínit než mít světla v místnostech nedostatek.

Ovšem může nastat situace, že přednost dostane jiná poloha, například kvůli zvýšené hlučnosti z ulice. Pak je lepší mít ložnici s okny na sever než se v noci budit kvůli zvonění tramvají, startování aut či houkání sirén. Existují hygienické normy na proslunění bytů, které po výpočtu určí, zda má byt dostatek denního světla. Obecně se předpokládá, že okna se mají rovnat jedné desetině obytné plochy.

Důležitá je také poloha bytu vůči ostatním bytům v domě. Byt v přízemí bude sice snadněji dostupný, ovšem přístupnost znamená také lepší dosah pro zloděje, větší hluk z ulice a případně vyšší náklady na vytápění, pokud pod bytem není zateplený suterén.

Byt, který má z obou stran další jednotky, bude určitě energeticky úspornější. Ale většinou nabízí orientaci na jednu, maximálně dvě protilehlé světové strany. Byt na kraji nemovitosti nabídne často okna do více světových stran. Avšak také má více ochlazovaných stěn, takže je třeba počítat s vyššími náklady na vytápění.

Hluk v okolí
Bydlení nemusí vadit pouze hluk z ulice. Rozhlédněte se a dejte se informovat o provozu v blízkém okolí domu. V domě může být například restaurace, jejíž hluk může v letních měsících při otevřených oknech vadit právě tak, jako kouřící zákazníci před vchodem. Ale v blízkosti vašich oken může být vyvedena vzduchotechnika z restauračního provozu, klimatizace vedlejší prodejny či komín sousedního domu.

Věnujte pozornost výpisu z listu vlastnictví. Nekupujte na bydlení nemovitost, která není kolaudována jako byt, ale například jako ateliér či kancelář. Rekolaudace není jednoduchou záležitostí.

Uspořádání místností v bytě
Místnosti by měly být uspořádány logicky. Ideální je v případě většího bytu odlišit denní a noční provoz. Jestliže si nejste jisti, poraďte se nejprve se stavebním odborníkem či architektem, zda bude možné dispozice pokojů změnit.

Obytné místnosti mají mít alespoň minimální rozměry, určené českou státní normou. Totéž se týká i výšky stropů. Informujte se o rozměrech a nechte si předložit dispoziční plán. Pokud se vám něco nebude zdát, neváhejte si vše přeměřit.

Občasným trikem neseriózních prodejců je namalovat nábytek tam, kam se ve skutečnosti nevejde. Prostě kresbu křesla nebo pohovky zmenší tak, aby se na obrázku mezi "ty dveře a okno" vešla. Totéž se týká umístění pračky a dalších spotřebičů, pro které potřebujete nejen správnou šířku a hloubku, ale také připojení na vodu a elektřinu. Jestliže kupujete nový byt, počítejte se zmenšením rozměrů obkladem. Může to být pár milimetrů a už tam spotřebič nezapasujete.

Nezapomínejte také, že podle nového občanského zákoníku se podlahovou plochou rozumí půdorysná plocha pod všemi vnitřními konstrukcemi bytu. Včetně vnitřních stěn, vestavěného vybavení bytu, a to i v příslušenství (například vana apod.). Avšak nemají se do ní započítávat balkony, lodžie ani sklepní kóje.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy