Nové trendy bydlení. Bariéry všechno mění

Nové trendy bydlení. Bariéry všechno mění

5.9.2019 - V Evropě se prosazuje koncept, aby člověk mohl užívat byt, který si pořídil, stále. Aby se nemusel stěhovat, když zestárne nebo když se mu něco stane. To zatím v naší zemi akceptuje málo investorů. A tak se stále staví bariérové domy. Jak na to, když potřebujete odstranit z bytu bariéry?

Zdravý člověk si může vybírat z velmi široké nabídky bydlení. Ovšem když se ze zdravého stane člověk na vozíčku, najednou zjistí, že se mu v dosud krásném domě či bytě žije velmi obtížně. V některých případech je lepší opustit současný dům a přestěhovat se do bezbariérového. Ne vždy je to možné. Tak zbývá změnit stávající obydlí na vhodné pro zdravotně postiženého.

Co vše je třeba změnit?
Ani se nezdá, co vše může působit hendikepovanému člověku obtíže v běžném bytě. Jsou to například volně položené koberce, vystupující rohože v předsíni, přístup k oknu či na balkon, ale i manipulační prostor v jednotlivých místnostech. Překážkou jsou prahy, dveře otevírané dovnitř malé místnosti a jakékoli dveře o šířce menší než 0,8 metru. Schody se stávají nepřekonatelnou bariérou, horní police v kuchyni ztrácejí význam.

Člověk na vozíku si nerozsvítí, natož aby dosáhl v případě výpadku do rozvodové skříně s jističi. Velmi bariérové bývají také WC a koupelny. V běžných domech jsou koupelny někdy sotva o rozměrech 2x2 m, kde se stěží pohybuje i zdravá osoba, natož invalidní. Domácnost tak musí doznat mnohých úprav.

Nechcete se stěhovat? Zbývá rekonstrukce
Přestěhování do nového bezbariérového bytu je jednodušší variantou. Ale ne každý chce v takové chvíli, kdy selhává jeho zdraví, opouštět svůj dosavadní domov. Právě tehdy většinou člověk potřebuje známé okolí, přátele a rodinu, a tak přijde na řadu rekonstrukce.

Před zahájením je třeba probrat svůj záměr s příslušným stavebním úřadem a získat souhlas vlastníka nemovitosti, pokud jím nejste sami. Při určitých úpravách, například schodišťová plošina v bytovém domě, je třeba mít souhlas ostatních vlastníků bytových jednotek.

Před samotnou úpravou je třeba pečlivě promyslet, co může být pro osobu se sníženou pohyblivostí překážka. Dobře na toto téma umí poradit Liga vozíčkářů.

Zásadou by mělo být: dostatek místa pro osobu s omezením a pomáhající osobu, rovné povrchy navazujících ploch, protiskluzová úprava, vytápění, rozmístění ovládacích prvků.

Kde sehnat finanční prostředky na úpravu bytu
Finanční náklady může pomoci snížit příspěvek na pořízení zvláštní pomůcky. Ten totiž zahrnuje i podporu na úpravu bytu těžce postižené osoby. Tak je z něj možné financovat například stavební práce spojené s uzpůsobením koupelny a WC a další úpravy bytu, schodovou plošinu a podobně.

O příspěvek lze zažádat na úřadu práce podle místa trvalého bydliště. Maximální výše příspěvku činí v roce 2019 350 000 Kč, v případě příspěvku na pořízení schodišťové plošiny 400 000 Kč. Součet vyplacených příspěvků nesmí v 60 kalendářních měsících po sobě jdoucích přesáhnout částku 800 000 Kč, resp. 850 000 Kč v případě pořízení schodišťové plošiny. Každá žádost se posuzuje individuálně. Podmínkou je, aby stav hendikepovaného trval minimálně 1 rok.

Pro invalidní spoluobčany je každá pozitivní změna směrem k bezbariérovému bydlení krokem, který více zohlední jejich potřeby. Mimo to mohou takové stavby prospět i ostatním lidem, například seniorům, matkám s malými dětmi, lidem po náročné operaci a podobně.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy