Ochrana oblíbeného místa před vlivy počasí. Markýza nebo pergola?

Ochrana oblíbeného místa před vlivy počasí. Markýza nebo pergola?

8.7.2019 - V létě každý rád využije možnosti posezení venku. Na balkoně či na terase. Ale i když jen otevřete okno bytu a pustíte dovnitř letní vzduch, je dobré zároveň myslet na to, jak ochránit sebe a interiér před prudkým sluncem. 

Výběr vhodné varianty zastínění vytvoří v bytě příjemné klima. Odstínění prosklených ploch zamezuje také blednutí koberců a nábytku a chrání bytové zařízení před negativním vlivem slunečního záření. Potěšení z pobytu venku bude větší také proto, že si ho budete moci užívat naplno při ostrém slunci i v dešti. Záleží na tom, jaký druh stínění si vyberete.

Markýzy
Klasickou a oblíbenou variantou jsou markýzy, které prokazatelně snižují teplotu na terasách i v interiérech. Výhodou je nenápadná konstrukce, která nevyžaduje žádné nosné sloupy. Ačkoliv je markýza ve staženém stavu nenápadná, zvládne zastínit i velké rozměry, v některých případech i terasu se šířkou 12 metrů a hloubkou 4 metry.

Klasické markýzy jsou uchyceny přímo na domě buď samostatně, nebo jsou zarolované v kazetě. Ta chrání potah před vlivy počasí v době, kdy markýzu nepoužíváte. Výklopné markýzy jsou levnější variantou, vhodné pro ochranu prosklených ploch výloh nebo menších oken a balkonů.

Technika usnadní manipulaci
K markýzám dnes dodavatelé nabízejí řadu technických vymožeností. Ovládání může být ruční, ale také dálkové na elektrický pohon. To může být vybaveno dalšími funkcemi.

Běžné je například otřesové čidlo (při silném větru dá impulz, aby se markýza stáhla) a sluneční čidlo (pokud slunce svítí příliš intenzivně, čidlo vyšle signál a markýza se automaticky vysune). Stejným ovladačem se dá nastavit i ovládání vytápění či osvětlení terasy.

Pergoly
Pergola se skládá z pevné konstrukce, která může být trvale uchycena ke zdi domu a zároveň (nebo pouze) do země. Může být tedy umístěna i samostatně, například kdekoli v zahradě. Díky takové konstrukci mají pergoly vyšší odolnost vůči větru a dešti a umožňují zastínění i z boční strany.

Pokud si ji nepostavíte sami, máte možnost si vybrat od výrobce konstrukce z hliníku, dřeva i dalších materiálů.

Pergoly mohou mít pevnou střechu, nebo stahovací s voděodolným potahem. Toto řešení ochrání nejen před prudkým sluncem, ale i před deštěm. Na rozdíl od markýzy, jejíž potah je sice chráněn impregnací, ale častý déšť jí škodí.

Výhodou pergol je také možnost bočního zastínění nebo průhledných bočních roletových dílců. Zastínění využijete při prudkém bočním slunci, roletové stěny v případě špatného počasí. Prodloužíte si tím možnost pobývat na terase o několik týdnů, či dokonce měsíců. To zvláště v případě, že si na takovou terasu pořídíte navíc vhodné topidlo.

Chcete-li zastínit terasu nebo balkón hlavně kvůli ostrému slunci, vhodnější bude markýza. Zaručí dokonalou ochranu proti slunci a mírnému dešti. Jestliže chcete využívat terasu v jakémkoli počasí, je vhodnější pergola. Díky podpůrné konstrukci odolává silnějšímu větru a můžete venku sedět i v letním bouřkovém lijáku.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy