Kdy je třeba odhad nemovitosti?

Kdy je třeba odhad nemovitosti?

27.3.2019 - Odhad je důležitý při prodeji nemovitosti. Potřebujete jej ovšem také tehdy, když probíhá dědické řízení, chcete nemovitost někomu darovat či část nemovitosti na někoho převést. Potřeba je také jako základ výpočtu platby daně z nabytí nemovitosti nebo když jej poskytujete jako zástavu při uzavření půjčky či hypotéky.

Hypotéka je jednoduchá
Pokud jednáte o koupi nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru, zajišťuje odhad většinou banka. Odhadcem je v tomto případě nezávislý podnikatel, který má živnostenský list na oceňování nemovitostí, jež provádí pro fyzické osoby, realitní kanceláře, developery, investory či banky. Banky v současné době spolupracují s certifikovanými odhadci, kteří musí pro získání certifikátu splnit pět let praxe v oceňování nemovitostí nebo v příbuzném oboru, jako je například realitní činnost, a vykonat příslušnou zkoušku.

Znalec má větší zodpovědnost
Znalec je jmenován znalcem v příslušném oboru ministrem spravedlnosti nebo předsedou krajského soudu. Před jmenováním se velmi pečlivě zkoumají odborné znalosti žadatelů a posuzují, zda jsou pro výkon znalecké činnosti skutečně vhodní. Na rozdíl od odhadce, který ručí za svoji práci podobně jako jakýkoli jiný živnostník, je znalec za zpracované znalecké posudky trestně odpovědný.  

Co potřebuje odhadce vidět
Odhadce bude chtít přístup k vybavení bytu nebo domu, a to od půdy až po sklep. Zkoumat bude i pozemek, jeho velikost a případné hospodářské budovy. Vše si vyfotí a bude požadovat informace o stáří domu, případných rekonstrukcích a technickém řešení, například vytápění a podobně. Nebude je zajímat běžné spotřební zařízení, nábytek a vaše osobní věci. Odhad pak zpracuje v souladu s cenovými mapami, tržními cenami nemovitostí v okolí a dalšími okolnostmi, které jsou pro posouzení ceny důležité.

Jedna nemovitost, více cen
Každá nemovitost má v jednom čase více cen. Jednou je kupní cena, za kterou lze nemovitost reálně prodat. Další je tržní cena. To je částka, kterou je obvyklé v dané chvíli na realitním trhu žádat za obdobné nemovitosti v téže lokalitě. Může být nižší než cena kupní, nebo také vyšší.

Odhad této ceny většinou stačí také pro daň z převodu nemovitosti. Dnes již finanční úřad porovnává sjednanou kupní cenu s cenou obvyklou a nevyžaduje znalecký posudek.

Odhad znalce ale budete potřebovat, když se dostanete do exekuce, nedohodnete se na vypořádání společného jmění manželů, nebo budete účastníky jiného soudního sporu. Znalec často do znaleckého posudku napíše jak cenu administrativní, tak cenu tržní a bude na soudu, ke které z nich bude chtít přihlédnout při řešení sporu.

Chcete-li dům prostě prodat, odhad nemovitosti vám může provést také realitní makléř nebo si jej můžete provést sami podle veřejně dostupných údajů a cen nemovitostí v okolí. V případě hypotéky se však odhadu certifikovaného odhadce nevyhnete.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy