Ve Zlíně je nedostatek nových bytů. Ceny nemovitostí stagnují

Ve Zlíně je nedostatek nových bytů. Ceny nemovitostí stagnují

10.10.2018 - Stejně jako ve Frýdku-Místku, Olomouci či Hradci Králové, i ve Zlíně se dostaly ceny nemovitostí aktuálně na své maximum. Mnozí kupující již nejsou ochotni akceptovat současné ceny a vyčkávají s nákupem na pozdější dobu. Nejvíc je patrné zastavení růst cen u panelových bytů.

Podle Dany Klačánkové z realitní kanceláře Reality Klačánková ceny bytů ve Zlíně již nerostou. "U panelových bytů, kde byla cena příliš nadsazena, jdou ceny dolů. Majitelé mají obavy ze situace po zavedení nových pravidel ze strany ČNB. Kdo z majitelů chce prodat, tak zlevní,“ doplňuje Dana Klačánková. Velmi podobně hodnotí současnou situaci také Jitka Fučíková ze společnosti Reality Start: "Dle mého názoru jsou již nyní ceny na hranici únosnosti pro velkou většinu kupujících a jejich finančních možností. Tato situace nastala také kvůli nedostatku bytů na trhu. Je větší poptávka než nabídka. Ceny bytů ve Zlíně by vzhledem k této situaci a zhoršujícím se podmínkám hypotečních úvěrů již růst neměly."

Největší zájem je stále po menších bytech. Vybírají je nejen zájemci o bydlení, ale také investoři, pro které je nákup a následný pronájem stále výhodný. Nahoru totiž nešly za posledních 5 let pouze ceny bytů, ale také výše nájemného. "Máme více poptávek po menších bytech kategorie 1+1 a 1+kk na investici. Ale u bytů kategorie 2+1 kde jsou ceny příliš nadsazeny je na realitních serverech neuvěřitelně velká sledovanost. Tudíž, klienti čekají skutečně na slevu," doplňuje Dana Klačánková. Obdobně vnímá aktuální vývoj na zlínském realitním trhu také Jitka Fučíková a dodává: "Nejvíce žádané jsou malometrážní byty, vzhledem k ceně a také jsou dobrou investicí pro zájemce, kteří chtějí byt po koupi pronajmout."

A jak odhadují realitní makléři vývoj na zlínském realitním trhu v dalších letech? "Vzhledem k velmi malé výstavbě developerských projektů ve Zlíně a k finanční politice ČNB se domnívám, že ceny bytů budou stagnovat, popřípadě byty panelové půjdou s cenou spíše mírně dolů," predikuje Dana Klačánková. "Dle mého názoru jsou byty ve Zlíně již na hranici možností klientů a dají se srovnat s cenami nabízených domů v okolí Zlína. I z toho důvodu si myslím, že ceny bytů by již růst neměly," uzavírá Jitka Fučíková.

Z dat portálu realitymorava.cz, který monitoruje ceny bytů od roku 2008, je patrné, že ceny nemovitostí ve Zlíně dosáhly svého vrcholu v březnu 2018, kdy se nabízely byty 3+1 za průměrnou cenu 2 853 107 Kč. V září letošního roku se snížila cena u této kategorie na 2 536 158 Kč a vrátila se tak na stejnou úroveň z října 2017, kdy bylo možné pořídit průměrný byt 3+1 ve Zlíně za 2 536 130 Kč.

O dalším vývoji cen nemovitostí nejen ve Zlíně, ale i dalších městech opět rozhodnou kupující a jejich ochota akceptovat současné ceny. Díky malé výstavbě je ovšem možné, že cenový pokles nebude nijak výrazný. Jednou z možností dalšího vývoje je totiž stagnace cen. Lidé v České republice stále preferují vlastní bydlení, a proto poptávka po nemovitostech nezmizí.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy