Zvýšily se úroky hypoték po změně sazeb ČNB?

Zvýšily se úroky hypoték po změně sazeb ČNB?

8.8.2018 - Realitní trh je velmi citlivý na výši úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Česká národní banka (ČNB) dva měsíce po sobě rozhodla o zvýšení sazeb, které by se měly promítnout do cen hypoték. Mnoho kupujících tak v těchto dnech spěchá s vyřízením hypotéky, popřípadě se snaží sjednat co nejdelší dobu fixace. Během necelých dvou měsíců zvýšila ČNB sazbu o 0,5 % a je tedy jen otázkou času, kdy se toto navýšení projeví u bank.

Ačkoliv ČNB na konci června rozhodla pro zvýšení úrokových sazeb, hypoteční sazby zůstaly v červenci prakticky na červnových hodnotách, nebo dokonce mírně poklesly. Tento vývoj je neobvyklý, banky zpravidla na růst sazeb a zdražení zdrojů reagují zvyšováním sazeb komerčních úvěrů poskytovaných klientům, jak ilustruje následující graf. Tentokrát to bylo jinak. Několik málo bank sazby zvýšilo, většina však ponechala hypoteční sazby bez změny a pár bank dokonce hypotéky zlevnilo.

Vztah hypoték a sazeb ČNB

Hypotéky s nízkým LTV v červenci mírně zlevnily
Titulní index GOFI 70 mapující napříč trhem průměrnou nabídkovou sazbu hypoték s LTV do 70 % v červenci meziměsíčně klesl z 2,54 % na 2,52 %. Podobně tomu bylo i v případě hypoték s 80% LTV. Index GOFI 80 klesl z 2,57 % na 2,55 %. Vedle toho index GOFI 85 stagnoval na 3,21 % a GOFI 90 stoupl z 3,30 na 3,32 %.

Důvodem této rozkolísanosti je nové doporučení ČNB, které od října zavádí striktní pravidla pro posuzování příjmů žadatelů o hypotéku a některé banky se snaží přechodného období využít k navýšení tržních podílů – sazby hypoték nemění, nebo dokonce v rámci akcí snižují – a konkurenty tím tak trochu drží v šachu.

ČNB opět zvedla sazby. Jak zareagují hypotéky?
Na začátku srpna ČNB opět zvýšila sazby, což se negativně propsalo do ceny zdrojů, jak ilustruje následující graf vývoje 3 a 5letých úrokových swapů (IRS), které je možné vnímat jako benchmark ceny, za kterou si banky mohou na mezibankovním trhu dlouhé peníze obstarat. Tlak na udržení marží bude v nynějším velmi silném konkurenčním prostředí ještě větší a o tom, kam se hypoteční sazby posunou dál, bude rozhodovat to, jak se jednotlivým poskytovatelům podařilo naplnit jejich pololetní cíle. Pokračující dvojí přístup v cenotvorbě – zdražování, zlevňování (skrze časově omezené akční nabídky) – proto není vyloučený.

IRS

Luboš Svačina

odebírat zprávy