Hypotéky zdražují. Ve výsledcích to vidět zatím není. ČNB bude jednat o sazbách

Hypotéky zdražují. Ve výsledcích to vidět zatím není. ČNB bude jednat o sazbách

21.12.2017 - Poslední týden před Vánoci je nabitý důležitými daty a událostmi. Známe výsledky hypotečních bank i stavebních spořitelen. Ve čtvrtek navíc bude zasedat ČNB a bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Půjdou sazby nahoru?

Včera byly zveřejněny listopadové výsledky hypotečních bank. Banky za uplynulý měsíc poskytly 9466 hypotečních úvěrů (y/y -34,2 %) v celkovém objemu 19,460 mld. Kč (y/y - 34,4 %). Oproti loňskému listopadu došlo k zásadnímu poklesu jak počtu (-34,2 %), tak objemu sjednaných hypoték (34,4 %). Loňský listopad byl však extrémní. V prosinci loňského roku se v souvislosti s novým zákonem o spotřebitelském úvěru měnily podmínky poskytování hypoték a banky i klienti to chtěli stihnout ještě před touto změnou. Z dlouhodobější perspektivy jsou aktuální výsledky opět vysoce nadprůměrné, jak ilustruje spodní graf.

"Do konce roku zbývá jediný měsíc a je celkem evidentní, že v letošním roce banky zůstanou těsně pod loňskými výsledky. Celkový objem hypoték letos očekáváme na úrovni 227 miliard Kč. Loni to bylo 229 mld. Kč. Rozdíl je prakticky minimální a jak z pohledu bank, tak hypotečních zprostředkovatelů se jedná o nadmíru úspěšný rok," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Hypotéky zdražují. ČNB bude dnes opět rozhodovat o sazbách
To, co indikovaly naše indexy nabídkových sazeb GOFI se stává realitou. Hypotéky výrazně podražily. Průměrná úroková sazba v listopadu sjednaných hypoték činila 2,15 %. Oproti říjnu hodnota Fincentrum Hypoindexu vzrostla o 5 bazických bodů a v meziročním srovnání se nyní hypotéky sjednávají se sazbou o 0,38 p.b. vyšší.

Bankovní radu ČNB dnes čeká zasedání, kde bude rozhodovat o výši základních úrokových sazeb. 2/3 analytiků oslovených agenturou Bloomberg se domnívá, že tentokrát na zvýšení sazeb nedojde, protože hospodářský růst i inflace jsou vesměs v souladu s prognózami ČNB. 1/3 se domnívá, že by sazby mohly vzrůst o 0,25 p.b. Sazby i dle našeho odhadu nejspíše zůstanou na stávající úrovni. Ale ani případné zvýšení sazeb o čtvrtprocentní bod není pro hypotéky z krátkodobého pohledu až zase tak zásadní. Sazby hypoték jsou ovlivňovány sazbami ČNB nepřímo a k růstu sazeb nyní dochází vlivem dalších tržních faktorů. Nicméně důležité toto rozhodnutí je z dlouhodobého pohledu, ve kterém ČNB už uvažuje o postupném navýšení sazeb až ke 2 procentům.

I když korelace sazeb hypotéky a sazeb ČNB je nepřímá a probíhá s určitým zpožděním, lze očekávat, že při sazbách ČNB okolo zamýšlených 2 procent by se sazby hypoték pohybovaly okolo 4 procent. Je evidentní, že dopad takto rychlého růstu na klienty, by mohl být poměrně tvrdý.

Zájem o stavební spoření rychle roste
Kromě hypoték jsou k dispozici také výsledky stavebního spoření. Stavebním spořitelnám se nadmíru daří v uzavírání nových smluv. Těch v listopadu uzavřely 45 843 ks, což je o 44 % více než loni a jedná se o nejvyšší výsledek za posledních 17 měsíců. Celková cílová částka sjednaných smluv činí 16,828 mld. Kč (y/y +28,6 %).

V úvěrové oblasti výsledky už nejsou takové, jako v první polovině roku. Spořitelny v listopadu sjednaly 5 802 úvěrů, což je meziročně o 29,1 % méně a celkový objem úvěrů meziročně poklesl o 14,4 % na 5,107 mld. Kč. Pozitivní je pokračující růst průměrné výše úvěru, která se už vyšplhala na rekordních 880 214 Kč (y/y +151 755 Kč).

Objemy úvěrů na bydlení

Luboš Svačina

odebírat zprávy