Ceny nemovitostí rostou i v letošním roce. Nejvíce zdražily malé byty

Ceny nemovitostí rostou i v letošním roce. Nejvíce zdražily malé byty

4.5.2017 - O tom, že ceny nemovitostí zdražují, se píše v novinových článcích již čtvrtý rok v řadě. Stejně tak se ale můžeme v médiích dočíst, že dříve nebo později se může růst zastavit. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Alespoň podle dat realitních serverů realityčechy.cz a realitymorava.cz, které ceny bytů v České republice monitorují již od roku 2008.

Byty 1+1 a 1+KK zdražily o 15 %

Nemáme za sebou ještě ani polovinu letošního roku a průměrné ceny malých bytů (kategorie 1+1 a 1+KK) vzrostly o 15,3 %. V lednu 2017 se průměrný malý byt nabízel za 970 047 Kč. Stačily pouhé čtyři měsíce a cena se zvýšila na 1 118 508 Kč. Kupující, kteří s nákupem malého bytu otáleli, tedy museli na začátku května zaplati o 148 508 Kč více než v ledna. Hlavní příčinou může být nedostatek malých bytů. Poptávka právě po tomto typu bydlení je dlouhodobě vysoká, čemuž ale neodpovídá nabídka. Právě malé byty patří mezi první, které jsou u developerských společností rezervovány. Např. v Praze, Brně či Olomouci, se staly malé byty téměř nedostatkovým zbožím. Lze tedy očekávat, že růst cen této kategorie bytů bude pokračovat i v průběhu letošního roku.
Ceny bytů 1+1 2016 - 2017

Byty 2+1 a 2+KK, když chcete uložit peníze
Koupit byt a následně jej pronajmout. Ale jakou kategorii vybrat? Otázka, kterou si pokládají hlavně ti, kteří do nemovitostí investují poprvé. Právě tato skupina kupujících velmi často volní "zlatou střední cestu." Garsonky se jim zdají příliš malé, byty 3+1 a 3+1 zase velkém. Navíc se střední byty velmi dobře pronajímají. Stálá poptávka po těchto bytových jednotkách se projevila také na růstu jejich cen. V lednu letošního roku se průměrný střední byt (kategorie 2+1 a 2+KK) nabízel za 1 408 993 Kč. Na začátku května se ovšem cena přehoupla přes 1,5 mil. Kč. Kupující si tedy museli připlatit oproti těm, kteří nakupovali z kraje roku 107 575 Kč. Vyjádřeno v procentech: + 7,3 %.

Ceny bytů 2+1 2016 - 2017

Byty 3+1 a 3+KK, když potřebuje rodina bydlet
Díky nízkým úrokovým sazbám úvěrů na bydlení se stále vice mladých párů rozhoduje pro koupi raději většího bytu. Jsou sice dražší, ale z dlouhodobého hlediska praktičtější. Ne každý se chce po několika letech opět stěhovat. Zejména ti, kteří mají děti, nebo o nich alespoň uvažují, vybírají často z nabídky volných bytů větších výměr.  Vysoká poptávka se tedy podepsala také pod růstem cen bytů kategorie 3+1 a 3+KK. Od začátku roku podražily velké byty o 194 602 Kč (+10,7 %). Pokud nebude tempo růstu polevovat, tak se právě ceny velkých bytů zanedlouho dostanou nad ceny z předkrizového období (jaro 2008).

Ceny bytů 3+1 2016 - 2017

O tom, jak moc budou ceny bytů i nadále růst opět rozhodne ochota kupujících akceptovat nabídkové ceny volných nemovitostí k prodeji. Silnou motivací pro kupující bezesporu bude také vývoj úrokových sazeb popřípadě nároky bank u schvalovacích procesů. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že i rok 2017 bude rokem rekordním. Alespoň co se vývoje cen nemovitostí v České republice týče.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy