Úvěry ze stavebního spoření. Změny v roce 2019

Úvěry ze stavebního spoření. Změny v roce 2019

10.4.2019 - Stavební spoření je již od roku 1993 klasikou finančních produktů, a to jak kvůli státní podpoře, která je aktuálně 2000 Kč ročně, nebo proto, že se jedná o bezpečné spoření, které můžete po šesti letech použít na cokoliv. Ovšem hojně využívané jsou také úvěry ze stavebního spoření, a to jak klasické, tak překlenovací (meziúvěry). Ideální jsou zvláště na rekonstrukce nebo v kombinaci s hypotékou.

Změny v roce 2019
Oproti minulým dvěma letům to zatím podle prvních měsíců roku 2019 vypadá, že počet úvěrů ze stavebního spoření letos klesne. Také proto možná zatím žádná ze stavebních spořitelen letos nezměnila výrazně úrokové sazby.

Wüstenrot nově zvýhodňuje překlenovací úvěry zajištěné nemovitostí o 2 % p.a. Modrá pyramida sice mírně snížila úrokovou sazbu pro hypoúvěry, zároveň však zavedla úrokovou přirážku 0,5 % na tento produkt pro klienty, kteří nemají dostatečný poměr mezi všemi svými měsíčními splátkami a čistým měsíčním příjmem.

Klienty se stavební spořitelny snaží k čerpání úvěrů povzbudit spíš marketingovými akcemi, jako je například odhad zdarma či zpracování úvěru zdarma. Hledají i nové obchodní příležitosti v reakci na trend současnosti – družstevní bydlení. Například u Buřinky nabízejí na pořízení družstevního bytu bez nutnosti zástavy až 2,5 mil. Kč, u Wüstenrotu až 1,5 mil. Kč.

Spoření s pozdějším využitím
Opakované zvýšení úrokových sazeb nemá vliv jen na úrokové sazby hypoték, ale i na spořící produkty stavebních spořitelen. V současnosti je produkt pro děti s úrokem 1,5 % p.a., dospělí mohou získat garantované úročení vkladů 1,2 % p.a.

Také proto je stavební spoření oblíbené lidmi jako bezpečná investice. Vyplatí se však pouze pro částku ve výši 20 000 Kč/ročně po dobu šesti let. Efektivní úroková míra se pak pohybuje mezi čtyřmi a necelými šesti procenty.

Před samotným zřízením stavebního spoření je však velmi důležité porovnat nabídky všech spořitelen a zejména si důkladně pročíst všechny sazebníky a všeobecné obchodní podmínky. Jedná se sice o poměrně nezáživné čtení, které však může ušetřit až tisíce korun. Typickým příkladem je předčasné ukončení smlouvy o stavebním spoření, nebo když přesáhnete cílovou částku.

Shromáždit dostatečné množství finančních prostředků na pořízení vysněného bytu či domku je za současných podmínek na trhu nemovitostí čím dál složitější. Proto je vhodné myslet již dopředu na možnost kombinace vlastních zdrojů s hypotékou, a ještě se stavebním spořením, v němž je možné získat spořením finanční rezervy na budoucí investice, které se mohou dále rozšířit o vhodný typ úvěru.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy