Ondřej Veselý – 1. opavská realitka

Ondřej Veselý – 1. opavská realitka

Ondřej Veselý se ve světě realit pohybuje bezmála 25 let. Nadšení pro práci ve své realitní kanceláři neztrácí díky spokojeným klientům, kterým se snaží zajistit i nadstandardní služby. Opavsko je pro Ondřeje Veselého dobrou půdou pro podnikání a zároveň domovem.

Co vás přivedlo k realitám?

Již v průběhu vysoké školy (VUT Brno – fakulta stavební, obor ekonomika a řízení) jsem pomáhal s rozjezdem realitní kanceláře. Po škole jsem pracoval 7 let na finančním úřadu, kde jsem dělal mimo jiné i licitátora dražeb. Celý život se věnuji problematice kolem nemovitostí. Po ukončení pracovního poměru ve státní správě bylo tedy logické, že jsem zamířil do rodinné firmy a postupně v ní převzal otěže. Z malé místní kanceláře jsme postupně vybudovali jedničku v opavském regionu.
 
Pracujete v okresech, kde realitní trh do jisté míry ovlivňuje stěhování lidí za prací mimo region. Napadlo Vás, že by byla práce například v Praze pro vás jednodušší?
Jsem lokální patriot, neumím si představit, že bych měl působit v jiném regionu. Opava je do určité míry specifickým městem v Moravskoslezském kraji. Je tu nízká míra nezaměstnanosti, historické památky, krásná příroda, máme ve městě univerzitu. To všechno stojí za tím, že bydlení v Opavě je velmi žádané a úbytek obyvatel není tak velký jako v jiných městech kraje. Když už se lidé stěhují, tak převážně do vesnic okolo Opavy.
 
Říká se o vás, že máte ke svým klientům přátelský přístup, co jim radíte při výběru nemovitosti?
Opava je svým způsobem malé město. Všichni se tu znají se všemi. Většina klientů k nám přijde na doporučení, jdou za profesionalitou, ale i přátelským přístupem. Snažíme se vcítit do potřeb klientů a pomoci jim s výběrem té správné nemovitosti. Radíme jim, ať se řídí vlastním instinktem a dají na první dojem při návštěvě nemovitosti. Člověk pak má radost, když vidí spokojeného jak prodávajícího, tak kupujícího. S některými klienty přerostl obchodní vztah do přátelské roviny.

Je trendem, že realitní kanceláře nabízejí svým klientům i další služby než jen zprostředkování prodeje či nákupu nemovitosti. Jak je to u vás?
Naší filozofií je poskytnout plný servis. Za klienty vyplňujeme daňová přiznání, umíme zařídit stěhovací firmu, malíře, prověřené řemeslníky. Někdy se na nás klienti obracejí i s netradičními požadavky a my se jim snažíme maximálně vyhovět.
 
Prozradíte nám něco z osobního života? Jaké máte koníčky?
S manželkou máme tři děti. Zatím jsou malé, takže ještě není zřejmé, kdo po mně převezme firmu. Na koníčky mi moc času nezbývá. Rád cestuji a ochutnávám exotické pokrmy. Poslední dobou na sobě pozoruji známky stárnutí, začíná mě bavit zahradničení. Jinak asi mým největším koníčkem je genealogie. Po večerech sedím nad matrikami a pátrám po předcích. V rodokmenu jsem objevil spoustu zajímavých osobností a potvrdila se rodinná pověst, že máme v předcích šlechtice.
 
Kdybyste se nyní měl stěhovat, jaké by byly Vaše nároky na nemovitost?
Pro mě není důležité, jak bydlím, ale s kým bydlím. Na prvním místě je pro mne rodina a bydlení se snažím přizpůsobovat dětem. V současnosti s manželkou sedíme nad projektem pasivního domu. Máme na okraji Opavy krásný pozemek, kde si člověk připadá jak na vesnici. Kousek máme řeku s bobry a panenskou přírodu.

Lenka Doleželová